spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow 11 - 01/2009 arrow Editoriál - Kríza? Ale čoho?

Editoriál - Kríza? Ale čoho? PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
04.07.2009
____________________
Editoriál

Kríza? Ale čoho?

V posledných mesiacoch lomcuje svetom hospodárska kríza. Mocní (a zvyčajne aj bohatí) tohto sveta hľadajú rôzne opatrenia, ako zmierniť jej následky a ako v budúcnosti predísť niečomu podobnému, no v konečnom dôsledku to však „odskáču“ bežní (a zvyčajne nie bohatí ľudia). História nám hovorí, že ľudstvo vo väčšom alebo menšom rozsahu už zažilo hospodárske krízy, a prítomnosť svedčí o tom, že sa ľudstvo nepoučilo a v podstate sa nezmenilo.

Hovorí sa, že peniaze hýbu svetom. Táto kríza je dôkazom toho, že je tomu nanešťastie tak. O čom je však takáto kríza? Je to iba hospodárska kríza, ktorej predchádzala finančná kríza? Nielen v tejto kríze to súviselo s financiami, ktoré nie sú ani dobré ani zlé. O tom rozhodujú ľudia, ktorí s nimi disponujú. Táto vonkajšia, materiálna kríza je len viditeľným prejavom vnútornej, duchovnej a morálnej krízy, o ktorej sa málo hovorí. Táto viditeľná kríza je len špičkou ľadovca celkovej krízy, ktorá súvisí s hodnotami, ktoré ľudia a spoločnosť vyznávajú. Túžba po matérii, peniazoch, zisku na úkor iných, vždy vedie k problémom. V konzumnej spoločnosti, v ktorej človek kladie na prvé miesto uspokojovať svoje konzumné požiadavky a zvrátené túžby, a v ktorej človek urobí za peniaze všetko, sa tak dláždi cesta k degradácii a úpadku celej spoločnosti.

Nielen chlebom je človek živý. To znamená, že ho síce človek potrebuje pre svoj život, no iba ten nestačí. A pokiaľ budú peniaze hýbať svetom, dovtedy sa bude ľudstvo nachádzať v trvalej duchovnej kríze a neustále sa budú podobné materiálne krízy opakovať.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 05.07.2009 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer