spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow 10 - 02/2008 arrow Editoriál - Byť sám sebou

Editoriál - Byť sám sebou PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
31.12.2008
____________________
Editoriál

Byť sám sebou

Nedávno prišla za mnou naša päťročná dcérka s otázkou „Čo to znamená byť sám sebou?“ Ako som zistil, sledovala jednu rozprávku, v ktorej sa hlavný hrdina hanbil za svoj chudobný pôvod a predstieral, že je bohatý princ, aby si získal srdce princeznej. To však nefungovalo a dobrý priateľ mu stále radil, aby bol sám sebou. Na prípade tejto rozprávky sa jej to dalo pomerne ľahko vysvetliť. No táto príhoda vo mne vyvolala otázku „Je ťažké byť sám sebou?“

Zrejme ako pre koho. Pre nejakého kriminálnika alebo podobného típka nie je ťažké byť sám sebou, no tento aspekt nemám na mysli. Ide mi o to byť sám sebou v správnych veciach. A z tohto hľadiska sa možno každý z nás ocitol v situácii, keď nebol sám sebou. Nepovedal, čo si naozaj myslel, neurobil, čo naozaj chcel urobiť, skrátka nezachoval sa tak, ako sa chcel zachovať.

Napríklad pre niekoho, kto nepije a nefajčí, je ťažké byť sám sebou v kolektíve fajčiacich alebo alkoholu holdujúcich náruživcov. Alebo v kolektíve mladistvých, v ktorom je kúl nemať panenstvo, je ťažké byť sám sebou pre toho, kto si tento vzácny dar uchováva do manželstva. Alebo v prostredí, v ktorom sa glorifikuje sexuálna promiskuita, nevera, homosexualita, je nielen ťažké, ale aj rizikové byť sám sebou a povedať, že to nie je správne.

Ale toto je zrejme jediná cesta, ako niečo zmeniť a tým zastaviť deštrukciu, ktorá ničí podmienky pre vytvorenie pevných manželstiev a zdravých rodín, čím sa rúca základ existencie a rozvoja celej spoločnosti. Aj keď to nie je jednoduché, skúsme byť preto sami sebou, potom aj svet bude môcť byť sám sebou, byť taký, aký má byť.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 02.01.2009 )
Hodnotenie čitateľov: / 2
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer