spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow 9 - 01/2008 arrow Editoriál - Život a zmena

Editoriál - Život a zmena PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
30.06.2008
____________________
Editoriál

Život a zmena

Hovorí sa, že život je zmena. Na jednej strane zmena nevyhnutne patrí k životu. Je to zákonitý jav v univerze, keď sa zmena deje v súlade s prírodnými zákonmi. No v súvislosti s týmto úslovím mám na mysli tie zmeny, ktoré ako ľudia robíme vo svojom živote.

Zvyčajne sa človek rozhodne niečo zmeniť vtedy, keď je s niečím nespokojný. Možno poznáte tú rozprávku o husi, ktorá nebola spokojná s tým, ako vyzerá a chcela od rôznych zvierat to, čo sa jej na nich páčilo. No časom zistila, že nielenže nevyzerá ako hus, ale že už nie je schopná existencie. A tak sa poučená stala opäť husou. Bola to zmena, ale k čomu?

A ako je to s našimi životmi? Možno sa aj nám zdá, že treba urobiť nejakú zmenu. Práca, manželský partner, deti, a zasa to isté môže vyvolávať zdanie úmorného stereotypu, ktorý treba zmeniť. Ľudia sa stávajú frustrovaní a východisko hľadajú v akejkoľvek zmene. A často ju vidia v alkohole, nevere, rozvode. Až po čase, keď už býva neskoro, zistia, že sa síce veľa zmenilo, ale nič sa nezlepšilo a o čo prišli. A pritom stačilo iba zmeniť pohľad na celú situáciu a človek by našiel iné riešenie, zmenu, ktorá by bola prospešná.

Nechcem tým povedať, aby sme pokorne znášali čokoľvek a nesnažili sa nič zmeniť. Práve naopak, treba zmeniť to, čo je nesprávne. Ale na druhej strane, prečo meniť niečo, čo je správne? Existujú snahy o zmenu pohľadu na manželstvo, že i on a on alebo ona a ona tvoria manželstvo. Alebo o zmenu pohľadu na rodinu, že môžu byť dvaja oteckovia alebo dve mamičky. Vieme, že toto nefunguje. Jediné, čo treba zmeniť je to, aby fungoval vzťah manžela a manželky a vzťah rodičov a detí.

Niekedy sa pýtam sám seba, že či i ľudia v nebeskom kráľovstve budú nespokojní s tým, že žijú v nebeskom kráľovstve a budú hľadať nejakú zmenu. Možno i Adam i Eva neboli spokojní s tým, že žijú v raji s Bohom a chceli zmenu. A vieme, ako to dopadlo.

Ak teda uvažujete o zmene, želám Vám, aby to bola zmena k lepšiemu pre vás i pre ostatných.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 20.07.2008 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer