spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow 5 - 01/2006 arrow Editoriál

Editoriál PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
22.09.2006
____________________
Editoriál

Predsavzatia

S príchodom nového roka si želáme, aby ten nový bol lepší, než ten starý. Reflektujeme nad tým uplynulým rokom a dávame si rôzne novoročné predsavzatia. Zvyčajne v tom duchu, že chceme odstrániť niečo, o čom vieme, že je našou slabinou. Napríklad, že prestaneme fajčiť, že nebudeme piť alkohol, že obmedzíme sladkosti, že schudneme, atď., alebo aj vznešenejšie, že budeme lepším človekom. Mnohokrát si ich dávame v prítomnosti blízkych a známych, aby nás to motivovalo vyslovené predsavzatie naplniť. Hovoríme si „na nový rok po novom“.

Ani sa nenazdáme a prejde rok. Opäť si dávame predsavzatia a s hrôzou zisťujeme, že sú rovnaké, ako tie predchádzajúce, a že i v tomto roku to bolo „po starom“. Rok po roku to isté, až sa časom môže stať, že nakoniec máme už iba jedno predsavzatie - naplniť všetky tie predchádzajúce nenaplnené predsavzatia.

Realita je taká, že predsavzatia sa samé nenaplnia. To, či sa naše predsavzatia naplnia, závisí iba od nás, pretože veľmi dobre vieme, že predsavzatia, ktoré si dávame, sú také, ktoré môžeme naplniť. Predsavzatia sú o nás. Na jednej strane je to uvedomenie si a priznanie si svojich slabín, ktoré chceme odstrániť. Na druhej strane je to skúška našej vôle a charakteru. Je to akoby slovo, ktoré si dávame sami sebe, o ktorom nikto nič nemusí vedieť. Je to skúška samých seba, pretože keď nedokážeme dodržať toto slovo, ako budeme mať istotu, že dodržíme slovo dané niekomu inému, napríklad pri sobáši?

Želám Vám úspešné naplnenie Vašich predsavzatí, pričom radšej naplnené jedno predsavzatie, než desať nenaplnených.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 22.09.2006 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer