spacer
Federácia rodín za mier a jednotu vo svete

Federácia rodín za mier a jednotu vo svete
predstavuje projekt

spacer
spacer
RODINA A SPOLOČNOSŤ
spacer
ISSN 1336-7765 (online)
ISSN 1336-7412 (tlač)
_________________________
Portál
Vydanie
Stiahnuť (pdf)

 
Federácia rodín (FFWPU) arrow Vydanie arrow 2 - 10/2005 arrow Editoriál

Editoriál PDF Tlač E-mail
Vložil Administrator   
09.02.2006
____________________
Editoriál

Rodina školou a škola rodinou

Škola je už v plnom prúde a deti môžu získavať poznatky nielen akademické, ale taktiež súvisiace s kolektívom spolužiakov a učiteľom. A toto taktiež ovplyvňuje vývoj osobnosti dieťaťa.

Škola nie je totiž iba vzdelávacou, ale aj výchovnou inštitúciou. A výchova je o príklade. Pre dieťa z nefajčiarskej rodiny môže byť v škole šokom, ak nejaký pedagóg, hovoriaci o škodlivosti fajčenia, počas prestávky „konverzuje“ s cigaretou. Pre rodičov to nie je ľahké vysvetliť a nie sú nadšení z takýchto pedagógov. Nehovoriac o alkohole, drogách, sexuálnom životnom štýle. Snáď by pomohlo, keby v kritériách na pedagógov bola aj táto stránka.

Na druhej strane dieťa z fajčiarskej rodiny nemusí prijať tvrdenie pedagóga nefajčiara, že fajčiť by nemali ani dospelí. Je to totiž v rozpore s tým, čo zažíva doma. Dieťa si však nemôže spätne urobiť výberové konanie na rodičov. Avšak spoločnosť môže zabezpečiť, aby napríklad zdravotné poistenie bolo pre fajčiarov a iných deštrukčne žijúcich ľudí vyššie ako u tých, ktorí tak nežijú.

Rodina je základom nášho bytia a mala by byť akousi prirodzenou školou lásky, morálky a etiky založenou na príklade. Úlohou školy nie je nahrádzať rodinu, má byť skôr doplnkom výchovy v rodine, výchovou na úrovni spoločnosti. Niečo ako „druhou väčšou rodinou“, pričom učitelia sú akoby „školskí rodičia“ a spolužiaci akoby „školskí súrodenci“. Vzdelávanie v takomto „rodinnom“ prostredí je potom pre dieťa prirodzenou záležitosťou.

Rodičom želám, aby škola bola pre ich deti vhodným prostredím. Pedagógom želám, aby nemuseli nahrádzať rodičov v tom, čo má dieťa získať v rodine. A deťom želám, aby výchova príkladom doma a v škole nebola odlišná a bola hodná nasledovania.

Miroslav Rybár

____________________
Zmenené ( 18.02.2006 )
Hodnotenie čitateľov: / 0
SlabéVynikajúce 



Ďalšia >
spacer


spacer